POMPOENSOEP met prei en kerrie

Je komt pompoenen in veel keukens tegen en het is een van de meest veelzijdigste groentes die ik ken, mede omdat pompoen te bereiden is in zowel een zoet als hartig gerecht. Naast de bekende pompoensoep,  kun je denken aan pompoenquiche, -cake, -risotto, –chutney en ik ben zelfs recepten van pompoen-ijs en -jam tegengekomen.
Mijn favorieten smaakcombinaties zijn: oregano, tijm, salie, honing, esdoornsiroop (misschien beter bekend als maple syrup), geitenkaas, noten, kardemom, kaneel, kruidnagel, gember, bruine suiker of prei en kerrie.

De bloemen

Behalve het vruchtvlees van de pompoen zijn net als bij courgettes de bloemen van pompoenen eetbaar, ze hebben een zachte delicate smaak. Door hun grootte zijn ze zeer geschikt om te vullen. Je kunt ze ook tempura bereiden, dus met een beslagje rondom en dan frituren. Ook lekker zijn de bloemen in pannenkoeken. Leg het beslag in de pan en drapeer er een bloem in.

De pompoenpitten

Verder zijn van pompoenen ook de pompoenpitten eetbaar. De pitten die je uit de pompoen haalt, hebben nog een extra schilletje. Je kunt de pitten drogen en ze dan uit hun schil knakken, net zoals bij zonnebloempitten. Pompoenpitten zijn lekkerder als je ze even roostert. Dat kan door ze een paar minuten in een droge koekenpan te leggen. Blijf erbij, roer regelmatig, de pitten zijn klaar als ze iets bol staan en een beetje bruin kleuren. Pompoen-pitten zijn bijvoorbeeld lekker over de sla of door de rijst, maar je kunt er ook pompoenpesto van maken. Van de pitten wordt ook een heel smakelijke olie gemaakt, pompoenpitolie.

Pompoensoep

Het bekendste pompoen recept in Nederland is zonder twijfel pompoensoep! De hoeveelheid pompoensoep-recepten is bijna overweldigend. Ik heb er talloze geprobeerd maar, dit blijft nog altijd mijn favoriet.

Pompoensoep

Maken

Ingrediënten

  • 1 Pompoen ( mijn voorkeur gaat uit naar Hokkaido pompoen die is niet te zoet)
  • 1 Prei
  • 1 Theelepel kerrie
  • 1 of 2 Blokjes bouillon
  • Klont boter
  • Water (hoeveelheid is afhankelijk van de grote van de pompoen, zie ook bereidingswijze)

Bereidingswijze

  • Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draden met een lepel.
  • Schil de pompoen. (is niet noodzakelijk, de schil van de Hokkaido is ook eetbaar. Persoonlijk vind ik het voor soep wel lekker om de schil te verwijderen)
  • Snijd de pompoen in parten en daarna in kleine blokjes.
  • Snijd de prei van boven naar beneden open en spoel onder de kraan schoon.
  • Snijd de prei in ringen en laat goed uitlekken in een vergiet, houd een klein handje voor de garnering apart.
  • Zet pan op het vuur en smelt klont boter, gooi de prei in de pan en laat langzaam smoren en slinken
  • Doe er een flinke theelepel kerrie bij en laat die even mee fruiten.
  • Voeg de pompoen blokjes toe en zet alles net onder water.
  • Doe de bouillon blokjes erbij en breng aan de kook.
  • Laat 15 a 20 minuten doorkoken tot de pompoen goed zacht is, alles met de staafmixer tot een mooie gladde soep pureren.
  • Garneer de soep met een klein beetje fijngesneden prei.
  • Tastyshot

    This site, contents and images are copyright © Gitta Polak. Images may not be downloaded, copied, used or published without permission.

    Website│Design by Gitta Polak